Öldükten Sonra Ruha Ne Olur?
Öldükten sonra ruhun akibeti ile ilgili İslam dini öğretisi şöyledir:
Ruhun Bedenden Ayrılması
Ölen kişi için ilk olarak ruhun bedenden ayrılması gerçekleşir. Hadislerden anlaşıldığı üzere, ruhun cesetten ayrılması ile nimet veya azap başlar. Ölüm sırasında ruhun bedenden ayrılması sıkıntılı bir süreç olabilir, bu duruma “ölüm sekarâtı” adı verilir.
Ruhun bedenden ayrılması Allah’ın emri ile gerçekleşir ve melekler tarafından gerçekleştirilir. Melekler ruhu alıp cesedi bırakırlar. İman sahibi kişilerin ruhları defin anına kadar melekler tarafından gezdirilir.
Ruhun Durumuyla İlgili Görüşler
Ruhun ölümden sonraki durumu ile ilgili İslam alimleri arasında farklı görüşler bulunmaktadır:
– Bazı alimlere göre iyilerin ruhları yedinci gökte bulunan “İlliyyûn” adlı yerde bulunur. Burada meleklere teslim edilirler ve kişinin kitabı da orada muhafaza edilir.
– Bazı alimlere göre ise müminlerin ruhları Arş’ın yanındadır. Diğer bir rivayete göre de müminlerin ruhları cennettedir.
– Dahhak’ın görüşüne göre ise, mümin kimsenin ruhu alındığında önce dünya semasına götürülür, oradan da sırasıyla göklere çıkarılır ve en sonunda Sidretü’l-Müntehâ’ya götürülerek Allah tarafından korunur.
– Bir hadis rivayetinde ise, meleklerin bazı kulların amellerini överek yukarı çıkarması, fakat Allah’ın o amellerin içini bildiği için onları Siccîn’e (cehennem) indirmesi anlatılmaktadır.
– Sahih bir rivayete göre ise, şehitlerin ruhları Arş’a asılı kandillerdeki yeşil kuşların içinde olur ve cennet bahçelerinde dolaşırlar.
Ruhun Kabir Hayatı
Ruhlar aleminden gelen insanlar, anne karnına girerek bu dünyaya doğarlar. Ölenler de bu dünyadan, ruhlar alemine giderler. Ölen kişilerin ruhları serbest dolaşır ve aralarında iletişim kurabilirler.
Ölü olan kimse, yıkanıp mezara taşındığı anda olanları görmez, çünkü ruhu ondan çıkmıştır. Ruhun akibeti ise kabir hayatı sırasında sorgulanacağı zamandır.
Kabir hayatında ruhlar nimet veya azaba düçar olur. Ruhun bedene olan bağlılığı ölümden sonra da devam eder. Bu sebeple vefat etmiş kişilerin ruhları, kabirleriyle irtibatlıdır ve onlara yapılan dua ve ziyaretleri alırlar.
Ölen Kişilere Yönelik Uygulamalar
İslam dini, ölen kişilere yönelik bazı uygulamaları emretmektedir. Bunlar; cenaze namazının kılınması, kefenlenmesi, yıkanması ve gömülmesi gibi işlemlerdir. Bu uygulamalar, ölünün bedenine verilen manevi değerin göstergesidir. Çünkü İslam’a göre insan, sağken olduğu kadar öldükten sonra da değerlidir.
Ayrıca Peygamberimiz (s.a.v.) kabirleri ziyaret etmeyi, ölülere dua etmeyi ve onlar için istiğfarda bulunmayı tavsiye etmiştir. Çünkü kabir ziyareti, ölümü hatırlatır ve ölüye yapılan dua ile iyilik, hem ziyarete gidene hem de mezarda yatan kişiye fayda sağlar.
Sonuç olarak, İslam dini öldükten sonra ruhun varlığını kabul eder ve ruhun akıbeti ile ilgili çeşitli görüşler ileri sürer. Ölen kişilere yönelik uygulanan cenaze merasimi ve kabir ziyaretleri de ruhun varlığına ve önemine işaret eder. İslam, ölümle birlikte kişinin sorumluluklarının sona erdiğini, fakat hakların devam ettiğini öngörür.
İnsan ölümle bu dünyadaki hayatını tamamlayıp, ahiret hayatına geçer. Ruhun kaderi de Allah’ın takdiri doğrultusunda, sevap veya günahlarına göre belirlenecektir. Bu nedenle, dünyada iken yaptıklarımızın ahiretteki sonuçlarını göz önünde bulundurmak ve ona göre hazırlık yapmak önemlidir.